Genel Başkanımız Ersin Akma Elektrik Fiyatlarındaki Pahalılık ve Gündeme İlişkin Açıklamalarda Bulundu

Genel Başkanımız Ersin Akma Elektrik Fiyatlarındaki Pahalılık ve  Gündeme İlişkin Açıklamalarda Bulundu

Genel Başkanımız Ersin  Akma, elektrik fiyatlarındaki artış ile gündeme gelen konulara ilişkin şu şekilde açıklamalarda bulundu:

“TES-İŞ Sendikası geçmişte özelleştirmelere karşı en büyük mücadeleleri vermiş sendikalardan birisidir. Örneğin özelleştirmeler nedeniyle sendikamız tarafından yatağan’da 442 gün süren, Türkiye sendikal mücadele tarihine geçmiş eylemler yapılmıştır.

Ancak, sendikaların gösterdiği direnişlere rağmen dünyanın hemen hiçbir yerinde bu özelleştirmeler durdurulamamıştır.

Sonuç itibariyle; TES-İŞ bugün üretimde, iletimde ve 21 dağıtım bölgesinin yirmisinde örgütlüdür. Pek çok sektörün aksine özelleştirilen işyerlerinde ve özel şirketlerde toplu pazarlık düzenini tesis etmiş ve başarılı bir şekilde devam ettirmektedir. Ocak 2022 sendika istatistiklerine göre; Enerji işkolunun yüzde 27’den fazlasını örgütlemiş ve Türkiye’de kendi işkolunu en fazla örgütlemiş sendika olarak lider konumundadır.

Bugün yapılması gereken vatandaşlarımızın temel ihtiyaçları ile ilgili bu kadar hassas bir konuda özelleştirme veya kamulaştırma tartışmaları yapmak değil, yaşanan sıkıntılara çözüm üretmektir. Kamu ve özel sektörün enerjide ve özellikle yenilenebilir  enerji alanında attığı önemli adımlara rağmen devam eden enerji açığını azaltmak ve ortadan kaldırmak için çalışmaktır.

Hatırlayacağınız üzere özelleştirme tartışmaları çerçevesinde en son TEİAŞ’ın hisse satışı konusu gündeme gelmiştir. Biz enerji, su ve gaz gibi hayati önem arz eden hizmetler ve stratejik sektörlerde kontrolün geçmişte olduğu gibi bugünde kamuda olması gerektiğine inanıyor, TEİAŞ’ın özelleştirilmemesi gerektiğini söylüyoruz.

Gelinen noktada yapılması gereken, kamu ve özel sektörün eşzamanlı olarak yeni ve alternatif enerji yatırımlarını, dolayısıyla üretimi artırmaları, altyapıyı güçlendirmeleri ve vatandaşlarımızın ucuz ve kaliteli enerjiye erişimlerini sağlamaktır. Bunun için gerekli yasal düzenlemelerin ve denetimlerin düzenli bir şekilde yapılmasıdır.

İşçi tarafı olarak bizim üyelerimiz; ülkemizin kalkınması ve hayatın devamı için yurdun her köşesinde vatandaşlarımıza, sanayicilere, esnafa, hastanelere kesintisiz enerji sağlayabilmek için canla başla çalışıyorlar. Bunun en güzel örneği bugün Isparta’da yaşanmaktadır. Değişik dağıtım şirketlerinden ve TEİAŞ personelinden Isparta’ya giderek zor kış koşulları altında vatandaşlarımızı bir an evvel elektriğe kavuşturmak için çalışan arkadaşlarımız var.  Bu vesileyle Isparta’daki tüm arkadaşlarımızı saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Allah (cc) yardımcıları olsun, kendilerine kolaylıklar diliyorum.

Bugün yaşanan yüksek elektrik fiyatları konusunda Hükümet yetkililerinin de kabul ettiği ve acil müdahale bekleyen olağanüstü bir durum var. Enerji, su ve gaz hayati ihtiyaçlar olup, her vatandaşımızın bu hizmetlere  rahat ve en uygun fiyatla erişimini sağlamak aynı zamanda sosyal devlet olmanın gereğidir. Her vatandaşımız gibi elektriği üreten, ileten ve dağıtan emekçiler olarak bizler de yapılan açıklamalarda ifade edildiği gibi vatandaşlarımızı rahatlatacak adımların atılmasını bekliyor, süreci yakından takip ediyoruz."