37. AB KİK TOPLANTISI, 20-21 ŞUBAT TARİHLERİ ARASINDA ADANA'DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
< Geri

Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi (AB KİK) 37. toplantısı, 20-21 Şubat tarihleri arasında Adana’da gerçekleştirildi.

Türkiye – AB Karma İstişare Komitesi 37. Toplantısına AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ, Türkiye ve Avrupa Birliğinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmalarını toplantıya başkanlık eden Türkiye - AB KİK Eş Başkanları M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Annie Van Wezel yaptı.

Komiteye seslenen Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Biz DEAŞ'la mücadele ederken bizi destekleyen ve desteğini beyan eden bazı dostlarımız yine bir terör örgütü olan PKK'nın Suriye'deki şubesi PYD ve YPG ile mücadele ederken bu desteği göstermiyorlar. Terör örgütleri konusunda tutarlı olmak gerekir.

 

Avrupa'nın çeşitli ülkelerine baktığımızda, bu aşırı sağ partilerin, ikinci, üçüncü parti konumuna geldiğini görüyoruz. O yüzden benim umudum sivil toplum diyaloğundadır, sivil toplum örgütlerindedir. Sivil toplum örgütlerinin, bu siyasi angajmanlara girmeksizin, ön yargılara teslim olmaksızın Avrupa değerlerini koruyacağına olan inancım her geçen gün daha çok artıyor…

 

Bu terörle mücadelemiz BM başta olmak üzere uluslararası hukuka tamamen uygundur. Bulgaristan'da, Dışişleri Bakanları gayri resmi toplantısına katıldım. Orada şöyle birtakım cümleler duydum, 'Biz sizin bu terörle mücadelenizin DEAŞ'la mücadelenizi zayıflatacağını düşünüyoruz.' Bu kesinlikle doğru değildir. Türkiye'nin, sahada DEŞA'le en güçlü mücadele eden ülke olduğu açık ve nettir. Biz başkaları gibi sadece sözle değil, bizatihi Fırat Kalkanı Operasyonu'yla ve ondan önceki operasyonlarımızla da DEAŞ'le en güçlü mücadele eden ülkeyiz…”

TOBB Başkanı ve Türkiye - AB KİK Eş Başkanı Hisarcıklıoğlu açılış konuşmasında Türkiye-AB ilişkilerinin her zamankinden daha önemli hale geldiğini söyledi.  Türkiye ve AB ülkelerinin mülteci ve yasa dışı göç akımı, terörizm, siber saldırılar, uluslararası ticarette yükselen korumacılık eğilimi, iklim değişikliği ve enerji güvenliği gibi ortak sorunlarla karşı karşıya bulunduğunu ifade etti ve hiçbir ülkenin bu sorunlarla tek başına mücadele edemeyeceğini söyledi.

 TOBB Başkanı ve Türkiye - AB KİK Eş Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “…Biz, Türkiye-AB KİK Türkiye kanadı olarak, buraya son derece güçlü bir ekiple geldik. Dört sendika konfederasyonumuzun genel başkanı, esnaf odalarının genel başkanı, çiftçi örgütlerimizin genel başkanı, işverenlerimizin çatı örgütü, kadın örgütleri olarak buradayız. Türkiye-AB katılım sürecine ve Türkiye-AB ilişkilerinde işbirliği ve diyaloga verdiğimiz önemi göstermek için buradayız….  

 

…Hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlüklerin korunması ve piyasa ekonomisi konusunda köklü reformlara imza attık. Eksiklerimiz var. Yapılacak çok iş var. Atılacak çok adım var. Bunun farkındayız. Bu reformları zaten yapmak zorundayız. Kendi insanımız için, kendi ekonomimiz için yapmak zorundayız. Türkiye’nin, bu reformları gerçekleştirme kararlılığında olduğunu da biliyoruz. 

 

…Vize serbestisi diyalogunu bir an önce tamamlamalıyız. Hükümetimizin, gerekli çalışmayı tamamlayarak Avrupa Komisyonu’na sunmuş olmasından dolayı son derece mutluyuz… Artık sonuç alınması lazım...

 

…Bir diğer önemli konu, terörizme karşı güçlü bir duruştur. Türkiye’nin, PKK-PYD-YPG, FETÖ, DAEŞ gibi terör örgütlerine karşı, yurtiçinde ve dışında verdiği mücadele, ne yazık ki Avrupa’da yeterli desteği görmüyor. Hem NATO ittifakı, hem de AB ortaklığı içinde bulunduğumuz Avrupa ülkelerini, teröre karşı verdiğimiz haklı ve meşru mücadelemizde, yanımızda görmek isteriz…

 

…Biz, toplumun tüm kesimleri olarak, Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesine dönük çabaların sürdürülmesi gereğine inanıyoruz. Türkiye-AB KİK olarak, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da, Türkiye’yi AB üyeliğine taşıyacak nitelikteki çalışmalarımızı devam ettireceğiz…”

 

Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Üyesi, Türkiye –AB KİK Eş Başkanı Annie Van Wezel ise konuşmasında Türkiye’nin ekonomik dönüşümünden memnuniyet duyduklarını, ortaya çıkan refahın toplumun tüm kesimlerine fayda sağlamasını önemli bulduklarını söyledi….

 

…Wezel, özellikle temel haklar ve sosyal haklar konularında endişelerinin arttığını belirtti. İfade ve basın özgürlüğü ile gazeteciler konusuna değinen Wezel, olağanüstü halin uzamasından rahatsızlık duyduklarını söyledi.

 

Wezel, başta KİK gündeminde yer alan ve özel bir oturum düzenlenen memur sendikacılığı alanı olmak üzere sendikal haklar konusunda değerlendirmelerde bulundu.  

 

AB Türkiye Delagasyonu Başkanı Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals ise konuşmasında Türkiye ile AB’nin çok önemli bir ticari partner olduğunu belirtti. Temel haklar konusunda gerileme algıladıklarını ifade eden Vinals, 2016 yılında yaşanan darbe girişimini kınadıklarını ve Türkiye’nin yanında yer aldıklarını söyledi.

 

Türkiye’nin darbe girişiminde bulunanlar konusunda gereğini yapmasını normal karşıladıklarını, ancak sürecin evrensel haklar çerçevesinde yapılması gerektiğini söyledi.

 

Vinals, Türkiye’nin Avrupa’dan uzaklaşmamasını tam tersine Avrupa’ya yaklaşmasını istediklerini ifade etti ve Türkiye’nin AB için stratejik bir ortak olduğunu vurguladı.