TÜRK-İŞ 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ’NÜ ADANA’DA KUTLADI
TÜRK-İŞ bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü, Adana ili Arif Nihat Asya Parkı’nda binlerce emekçiyle beraber coşkuyla kutladı.
TÜRK-İŞ bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü, Kahramanmaraş depremi nedeni ile depremden etkilenen illere dikkat çekmek için merkezi Adana ili olmak üzere 81 ilde etkinlikler ile kutlama kararı almıştı. Bu karar doğrultusunda TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu üyeleri, Adana'da Arif Nihat Asya Parkı'nda toplanan binlerce işçi ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte bir araya geldi.
Genel Başkan Ergün ATALAY, Arif Nihat Asya Parkı’nda düzenlenen programda, tüm emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı.
İsçilerin sorunlarını ve yaklaşan maaş düzenlemelerini burada bir kez daha gündeme getiren Genel Başkan Ergün ATALAY, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgede çalışmalar yürüttüklerini, paylaşmak, yardımlaşmak, kucaklaşmak ve acıları azaltmak için Adana'da bu alanda olduklarını söyledi.
Depremin yaralarını sarmak için bölgede aralıksız yardımların sürdürüldüğünü ifade eden Genel Başkan ATALAY, milletimizle dayanışma içerisinde yaraların birlikte sarılacağına dikkat çekerek 1 Mayıs programın hemen ardından bu alandan 4 tane tırın deprem bölgesine hareket edeceğini söyledi.
“ARZUMUZ KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE PROTOKOLÜ’NÜ SEÇİMDEN EVVEL BİTİRMEK”
TUHİS’ten bu hafta içerisinde yeni bir teklif beklediklerini belirten Genel Başkan Ergün ATALAY, “Evvela bir tekliflerini getirsinler. Buradaki kamu koordinasyon kurulu ile beraber müzakere edelim. Şube başkanlarımıza soralım. Yakışan neyse, arzumuz seçimden evvel bitirmek ama istediğimiz bir şey olmazsa bu meselenin içinde olmayız haberiniz olsun. TÜRK-İŞ, Türkiye'nin, mazlumun, haklının, işçinin, emekçinin yanında olmaya devam etmek mecburiyetinde. Türkiye yoksa, TÜRK-İŞ de yok, A partisi de B partisi de yok. Onun için önceliğimiz Türkiye. İstediğiniz partiye oy verin ama Türkiye'den yana olmak durumundayız.” ifadelerini kullandı.
'BAŞIMIZDA VERGİ DİYE BİR BELA VAR'
Çalışanların Ocak ayında aldığı maaşı Aralık ayında alamadığını ve bir çok kez vergi dilimine girdiğini belirten Genel Başkan Ergün ATALAY, şöyle devam etti: "Başımızda vergi diye bir bela var. Asgari ücretten vergiyi düşük aldın, güzel ama bu yetmiyor. Bizim kardeşlerimiz, bu alanda bulunanlar ocak ayında aldığını aralık ayında almıyor. Aldığımız ücretlerdeki vergiyi sabitlemek gerekiyor. Buradan bütün siyasi partilere sesleniyorum; bu meseleyi bir an evvel kim geliyorsa meclise, çözün. Çözmezseniz, çözene kadar bu meseleyi ülke gündeminden çıkarmamaya devam ederiz." dedi.
“HER GÜN 4 İŞÇİ İŞ KAZASINDA HAYATINI KAYBEDİYOR”
Türkiye'de her gün 4 işçinin iş kazasında hayatını kaybettiğini belirten ATALAY, bu rakamın dünya ortalamasının çok üstünde olduğunu ifade etti.
“İŞÇİNİN SENDİKASI OLUR, PARTİNİN SENDİKASI OLMAZ”
Örgütlenme de bir çok zorluklar ile karşılaştıklarını söyleyen Genel Başkan ATALAY, "17 milyonun çalıştığı yerde 2 milyon 300 bin sendikalı. Ben bu alandan Türkiye'deki bütün emekçilere sesleniyorum. Hangi sendikada huzur buluyorsanız, hangi sendikaya güveniyorsanız, hangi sendikanın şemsiyesi altında olmak istiyorsanız o sendikanın üyesi olun. Baskı görmeden, şiddet görmeden mobbing uygulanmadan… Maalesef biz yıllardır bunu gördük. Şube müdürleri, bazı belediye başkanları, vekiller, 'Bu bizim sendikamız’ ifadelerini kullandı. Sendikalar, partilerin arkasına sığınmasınlar. İşçinin sendikası olur. Ülkenin sendikası olur. Partinin sendikası olmaz. Partinin sendikası olursa o sarı sendika olur." dedi.
"MECLİSTE İŞÇİLER YOK"
Çalışma hayatına yönelik sorunların çözümü için Meclis’te işçilerin, çiftçilerin, memurların temsil edilmesi gerektiğini dile getiren ATALAY, yeni dönemde milletvekili adaylarının arasında işçilerin olmamasından yana rahatsızlığını dile getirerek, seçimlere ilişkin şöyle konuştu:
“Bütün partilerin milletvekili listesini inceledim. Siz de incelediniz. Biz bu ülkede işçi, işsiz, emekli, küçük esnaf, bu ülkenin yüzde 70'iyiz. Meclis'e girecek 3 işçi, esnaf, emekli yok. Ne konuşuyoruz biz şimdi? Tulum giymemişse, çiftçilik yapmamışsa, Meclis'te ne anlatacak? Tulum yoksa, işçinin derdini anlatamaz. Yüzde 85 işveren, öbür meslek guruplarını sayıp da bir haksızlık yapmayım diye söylemiyorum. Sermaye ağırlıklı bir Meclis. Dün de öyleydi, ondan evvel de öyleydi. Bunu değiştirmediğiniz müddetçe biz bu problemleri çözemeyiz. Bugün bununla ilgili milletvekili olacak durumum yok. İşveren olacak durumum yok. Türkiye'nin bütün alanlarından, bu Meclis'e işçi kökenli milletvekili sokmazsak sıkıntıları büyütmeye devam ederler.” dedi.
“TAŞERON KELİMESİNİ ÜLKE GÜNDEMİNDEN KALDIRIN”
ATALAY, başta KİT'ler olmak üzere tüm taşeron çalışanların kadroya geçirilmesi gerektiğini söyleyerek, "Başta KİT’lerdeki taşeron işçiler olmak üzere, tüm taşeron işçilere kadro istiyoruz. Enflasyonun ve hayat pahalılığın arttığı koşullarda taşeron çalıştırmanın önüne geçilmiyor. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin en az önemsendiği işyerlerinin başında yine taşeron şirketler geliyor. Taşeron uygulaması güvencesizliği kalıcı hale getiriyor!.Bir an evvel TÜRK-İŞ'in işçileri, aileleri, onlarla ilgili müjdeli bir haber bekliyor. Bir an evvel bu kardeşlerimize kadroya geçirilmesi gerekiyor." dedi.
İşçilerin diğer taleplerini de anlatan Genel Başkan ATALAY, "Bu taleplerimizi yerine getirin ki ülke tebessüm etsin. Yerine getirin ki işçi evinde mutlu olsun.” diyerek sözlerini tamamladı.
Konuşmaların ardından TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, deprem bölgesine gönderilmek üzere içinde yardım malzemesi bulunan 4 tırı bölgeye uğurladı.
Ayrıca TÜRK-İŞ’in Adana’da gerçekleştirdiği 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına katılan maden işçileri, ardından depremden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay’da depremzedelerle bir araya geldi.