18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ KUTLU OLSUN

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ  ANMA GÜNÜ KUTLU OLSUN

Osmanlı İmparatorluğu 1 Ağustos 1914 tarihinde, Almanya’nın Rusya’ya savaş açtığı günün ertesi günü Almanya ile ittifak anlaşması imzalamış ve ittifak devletleri arasında yer almıştır. Türkiye’nin bağımsızlığını koruyarak bugünlere gelmesini sağlayan tarihi zaferlerimizden birisi olan Çanakkale Savaşı, 1915-1916 yıllarında Gelibolu Yarımadası’nda itilaf devletlerine karşı kazanılmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün zafer uğruna ölmeyi emrettiği ve çok sayıda şehit verdiğimiz Çanakkale Savaşında itilaf devletleri Osmanlı İmparatorluğu’nun Başkenti İstanbul’u ve boğazları kontrol altına almayı ve stratejik olarak büyük bir üstünlük ve hakimiyet elde etmeyi amaçlamışlardır. Ancak Kahraman Mehmetçiğimizin karada ve denizde yazdığı destanlarla itilaf devletleri amaçlarına ulaşamamış ve savaş iki tarafın da büyük kayıplar vermesine neden olmuştur.  İtilaf Devletleri’nin Gelibolu Yarımadası’nın birçok bölgesine çıkardıkları askerlerin geri püskürtülmesi, o dönemde Kurmay Albay olan Mustafa Kemal Atatürk’ün Birinci Anafartalar Muharebesi’nde gerçekleştirdiği karşı taarruzla düşmanın ateş hattına sürülmesi, Britanya ve Anzak Kuvvetlerinin İkinci Anafartalar Savaşında savunmamızı aşamamaları sonucunda Britanya, Anzak ve Fransız Kuvvetleri 1915 Aralık ayında Gelibolu Yarımadası’nı terk etmek zorunda kalmıştır.

Zorluklarla geçen Birinci Dünya Savaşı sırasında; Gelibolu cephesinde Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kazanılan bu Zaferle Türk Milleti ve Ordusu bağımsızlığından asla vazgeçmeyeceğini tüm cihana göstermiştir.

Bağımsızlığımızın temellerini pekiştiren ve canları pahasına savaşarak büyük mücadeleler veren Kahraman Milletimizin elde ettiği ve bizi bugünlere ulaştıran Şanlı Çanakkale Zaferi, sadece Türk tarihinin değil, dünya tarihinin de akışını değiştirmiştir. Gelibolu’da kazanılan Zafer, dünyada güç dengelerini de tamamen değiştirmiştir. Çanakkale Savaşı’nda elde edilen başarı aynı zamanda bağımsızlığına düşkün olan Anadolu halkının da nihai zafere olan inancını, umudunu, azim ve kararlığını artırarak Kurtuluş Savaşı'nın kilometre taşlarını döşemiştir.

Çanakkale Zaferi, Türk Milletinin bağımsızlığı ve hürriyeti söz konusu olduğunda silah gücü bakımından kendisinden çok daha üstün bir güce karşı neler yapabileceğinin kanıtı olmuş, “Çanakkale Geçilmez” sözünü tarihe altın harflerle yazdırmıştır. Bunun yanında Türk askerlerinin Gelibolu Cephesinde düşman askerlerine gösterdiği merhamet, savaş durumunda insani değerlerin korunması açısından takdire şayandır.

Her zaman vatanı ve Milleti ile tek yürek olmuş TES-İŞ Sendikası teşkilatı ve üyeleri olarak; Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, şanlı tarihimiz boyunca bağımsızlığımızı ve vatanın bölünmez bütünlüğünü korumak için her karış vatan toprağını kanlarıyla sulayan aziz şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Çanakkale Zaferinin 109. yıl dönümünü coşkuyla kutluyoruz.

TES-İŞ Genel Merkez Yönetim Kurulu Adına Genel Başkan İrfan KABALOĞLU