KAMUOYUNA DUYURU

Değerli Üyelerimiz,
Hükümetin tasarruf ve kemer sıkma politikaları uyguladığı, hayat pahalılığının hat safhaya ulaştığı bir dönemde; Sendikamız TES-İŞ, kamu işyerlerinde Temmuz ve Eylül yürürlük süreli sözleşmeler kapsamında çalışanların ücret zamları arasında enflasyon nedeniyle oluşan fark, vergide adalet, taşeron işçilerin kadroya alınması, emeklilik ile ilgili durumlar da dahil olmak üzere, üyelerimizin satın alma güçlerini korumak ve geliştirmek için Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ ile birlikte “Zordayız Geçinemiyoruz” eylemleri ve mitingleri düzenlerken; ne yazık ki, altmış bir yıldır işkolumuzda sendikal mücadelenin öncüsü olmuş sendikamızın itibarını zedelemek ve üyelerimizin yeni oluşumlara veya yeni yetki almış sendikalara katılmalarını sağlamak için sosyal medya ve bazı işyerlerinde gerçek dışı söylemlerle yürütülen kara propaganda çalışmalarının arttığını görmekteyiz.
Özellikle toplu iş sözleşmelerimiz için yetki tespiti süreleri gelen işyerlerinde üye sayıları üzerinden spekülasyon yapılmakta ve sendikamızın yetkiyi kaybedeceğine dair gerçek dışı söylemlerle üyelerimiz istifa ettirilmek istenmektedir. Şu an itibariyle; sosyal medyada bahsi geçen PKN Enerji, DTM Enerji, EDH Elektrik, Fırat Aksa ve Çoruh Aksa Elektrik A.Ş. işyerlerinde sendikamız yetkilerini almış, toplu iş sözleşmeleri ile ilgili ön hazırlık çalışmalarına başlamıştır. Sosyal medyada yayınlanan Çalışma Bakanlığı’nın bu işyerleri çerçevesinde henüz ilgili yazıyı yazmadığı şeklindeki ifadeler kesinlikle doğru değildir. Aynı şekilde; sendikamızın önemli bileşenleri arasında yer alan ve toplu iş sözleşmelerimiz kapsamında olan TEİAŞ işyerlerinde sendikamızın çoğunluk ve yetki için gerekli sayıyı aşmak konusunda herhangi bir sıkıntısı bulunmamaktadır. Buna rağmen, hayatı boyunca hiçbir şekilde işçilik yapmamış, iş elbisesi giymemiş kişiler tarafından yine sosyal medyada ve işyerlerinde yetkinin başka bir sendikaya geçebileceği şeklinde yanıltıcı ve sendikamızın itibarını zedelemeye yönelik ifadeler kullanılmaktadır. Benzer şekilde, UEDAŞ işyeri ile ilgili de çok sayıda paylaşım yapılmaktadır. UEDAŞ daha önce sendikamızdan ayrılmış ve sendikamıza karşı itibar saldırıları yapan bir başka sendikaya üye olmuştur. Söz konusu sendika, yürüttüğü slogan sendikacılığının sonunda Yüksek Hakem Kurulu’nun verdiği ve dönemin en düşük rakamına razı olmuş ve bununla yetinmeyip sözleşmeyi övgüyle tarihi bir başarı gibi göstermeye, işçileri aldatmaya çalışmıştır. Bunun üzerine, bugün itibariyle arkadaşlarımız sendikalarına dönmüştür. Çok az sayıda arkadaşımızın daha sendikamıza üye olması durumunda UEDAŞ işyerinde de yetki sendikamız tarafından alınmış olacaktır.
Ülkemizde sendikal mücadele ekonomik zorlukların getirdiği koşullar, yasal mevzuat, uygulamalar, siyasilerin ve işverenlerin sendikalara bakış açıları ve davranış biçimleri gibi birçok faktöre ve bileşene karşı yürütülmektedir. Sendikamız altmış bir yıllık tarihi ve tecrübesiyle, üyesi bulunduğu TÜRK-İŞ Konfederasyonu, uluslararası örgütleri ve üyeleriyle birlik beraberlik içerisinde her platformda ve sahada kararlı bir şekilde mücadele etmektedir. Bugün enerji işkolunda elde edilmiş hemen her kazanımın arkasında ve işkolumuzun Türkiye’nin en yüksek oranda örgütlenmiş işkolu haline gelmesinde Sendikamız TES-İŞ’in, üyeleri ve üst kuruluşlarıyla birlikte verdiği yıllarca süren kararlı mücadele yatmaktadır.
Dolayısıyla, sendikal mücadele sloganlarla, hayal ve gerçek dışı söylem veya vaatlerle sürdürülebilecek bir iş değildir. Bu nedenlerle de; UEDAŞ örneğinde olduğu gibi üyelerimizin herhangi bir mağduriyetine sebebiyet vermemek, toplu iş sözleşmelerimiz açısından herhangi bir zaman ve hak kaybına uğramamak adına bu tür gerçek dışı söylemlere itibar edilmemesi gerekmektedir. İşkolumuzda sendikal birlik ve beraberliğin, güçlü sendikacılığın en büyük teminatı tüm enerji işçilerinin adresi olan TES-İŞ Sendikasıdır. Verilen her türlü mücadele üyelerimizin kazanımlarını korumak ve geliştirmek için verilmeli, teşkilatımız içerisindeki hizmet yarışı ise sendikamızı daha ileriye taşımak ve yüceltmek için yapılmalıdır.
Sendikal mücadele tarihindeki konumuyla TES-İŞ Sendikası aynı zamanda tüm enerji işçilerinin onuru ve tek umududur. Dolayısıyla hak mücadelesinde nihai zaferler için TES-İŞ’e itibar kaybettirmek için değil TES-İŞ’i daha da güçlendirmek ve sürekli muvaffak kılmak için çalışılmalıdır. TES-İŞ’e itibar kaybettirmek için çalışanlar; işçi hareketine ihanet etmenin yanında arkasında kimlerin olduğunu bildiğimiz, çoğu zaman bazı siyasi gruplar tarafından yönlendirilen kişilerdir ve asla başarılı olamayacaklardır. Biz TES-İŞ Sendikası olarak, teşkilatımızın her kademesinde görev alan yöneticilerimiz ve üyelerimizle birlikte, kararlılık, dürüstlük, samimiyet ve şeffaflık ilkelerimiz doğrultusunda azimle yol yürümeye, hak mücadelemize devam edeceğiz.
Tüm bu nedenlerle; üyelerimizin ve işçi kardeşlerimizin sosyal medya üzerinden yürütülen gerçek dışı iddialara itibar etmemelerinin, bazı kesimlerin çoğu zaman kendilerinin sebep oldukları konularda yaptıkları spekülasyonlara inanmamalarının, gerekli her türlü bilgiyi sendikamızdan almalarının önemini bir kez daha vurgulayarak, üyelerimize ve tüm enerji işçisi arkadaşlarımıza insan onuruna yakışır bir çalışma yaşamı dileriz.
TES-İŞ SENDİKASI GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU