İSTANBUL 1 NO'LU ŞUBE
Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası

MADENCİLER GÜNÜ
< Geri

MADENCİLER GÜNÜ

4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ NEDİR?

Roma İmparatorluğu zamanında, babasının gazabından kaçarak, İzmit yakınlarında madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan, çalışmakta olan madencileri koruduğuna inanılan ve bu nedenle madenciler tarafından azize kabul edilen Santa Barbara’nın 4 Aralık tarihinde bu mağaraya yerleşmesi, önce Anadolu’da daha sonra da Avrupa ve tüm dünyada “Dünya Madenciler Günü” olarak kutlanılmaktadır.


MADEN KAZALARI

 

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu

4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ

TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Mesajda şu ifadelere yer verildi:

 “Tüm dünyada ve ülkemizde 4 Aralık Madenciler Günü olarak kutlanmaktadır. Dünyanın en zor ve en anlamlı mesleğini yaparak, evlerine ekmek götürmek için mücadele ederek, yeraltı kaynaklarımızı insanlığın ve ülkemizin hizmetine sunan madencilere, bu toplumun vefa borcu olduğunu öncelikle belirtmek gerekir.

Madencilerimizin bir çok sıkıntısı vardır ve en önemlisi de iş kazalarıdır. Yaşadığımız maden faciaları, bu günün bir kutlamadan çok hayatını kaybeden maden işçilerimizi anma, geride kalan işçilerimizin sıkıntılarını dile getirme günü halini almıştır. Son yıllardaki büyük madencilik kazalarına bakıldığında, neredeyse tümünün özel maden ocaklarında yaşandığı gün yüzüne çıkmıştır.

Kanunlarda ve mevzuatta bir çok iyileştirme yapılmış olsa da, kazaların devam etmesi ve yaşanan kayıplar, uygulamadaki başarısızlığı ortaya koymaktadır.

Çalışanların ekonomik ve sosyal sorunları, eğitimsizlik, çalışanların ve firmaların deneyimsizliği, caydırıcı denetimlerin yapılamaması, üretim baskısı ve zorlayıcı unsurlar gibi çok boyutlu sebepler ortadan kalkmadığı sürece de bu acıları yaşamak kaçınılmaz olacaktır.

Konfederasyon olarak göz göre göre yeni acılar ve sorunlar yaşamamak için, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasaların uygulanmasının önemini ve takibini bir kez daha belirterek, 4 Aralık Dünya Madenciler Gününün ülkemizde farkındalığın artmasına vesile olmasını dileriz.

Maden şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz…”

TÜRK-İŞ YÖNETİM KURULU