İSTANBUL 1 NO'LU ŞUBE
Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası

(Okumak için tıklayınız)

TAZMİNATLAR ÇIKIŞ KODUNA BAĞLI

Çalışanlar bu çıkış kodlarına göre kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve işsizlik maaşı alıp almayacağı belirlenir.

Bu nedenle SGK'nın işten çıkış kodunun doğru olarak girilmesi çok önemlidir. Yanlış bir kod girişi işçi ve işverene birçok yaptırımıda beraberinde getirir.

Sorun Sadece İşsizlik Maaşı Alamamak İse

İşveren tarafından gerçeğe aykırı işten çıkış kodu bildirilen, işverenden değiştirilmesini talep ettiği halde işten çıkış kodu değiştirilmeyen ve bu işten çıkış kodu nedeniyle işsizlik maaşı alamayan işçi, eğer elinde ihbar veya kıdem tazminatının ödendiğini gösterir bordro veya banka dekontu, arabulucu tutanağı, feshe ilişkin belgeler gibi somut belgeler varsa, bu belgelerle İŞKUR’a başvurması halinde İŞKUR başvuruyu değerlendirip, yine işsizlik maaşı ödemektedir.

Dolayısıyla sorun sadece işsizlik maaşı alamamaksa, belirttiğimiz gibi elinde somut belgeler olan işçinin işten çıkış kodunun değiştirilmesi için SGK’ya başvurmasına da gerek yoktur, doğrudan İŞKUR’a başvurması yeterlidir. (isvesosyalguvenlik.com)